Gränna – Polkagrishuvudstaden i världen

10_7_Gränna fotocred smalandsbilder.seOm Gränna

Om du är sugen på att smaka de bästa polkagrisarna i världen eller bara är nyfiken på att se hur det går till när man bakar dem är det till Gränna i Jönköpings län du ska åka till. Det är väldigt enkelt att ta sig dit. En av orsakerna till att just Gränna blivit känt är tack vare E4:an som går precis vid sidan om staden. Med andra ord är det en passande rastplats, som också bjuder på vacker utsikt över Vättern. Gränna har bortsett från alla polkagrisätande turister ett invånartal på cirka 2 500 personer.

Historia

Orten kom till år 1652 då den instiftades av en greve vid namn Per Brahe. Innan dess var det en liten kyrkby. Grännas popularitet har uppstått tack vare tillverkningen av polkagrisar men det finns också annat som tillverkas där. Det handlar om kondensatorer som tillverkades under andra världskriget. Gränna har även blivit känd genom Ingmar Bergmans film som passande nog har namnet Smultronstället. Gränna kallas just för det väldigt ofta.

Polkagrisar

Gränna är platsen känd för polkagrisarna. Det var där man började baka det läckra godiset i mitten av 1800-talet. Det var en kvinna vid namn Amalia Eriksson som lade grunden till ett polkagrisbageri, där man än idag använder samma recept och tillagning. Namnet polkagris kom till tack vare den populära dansen man gärna roade sig med på Amalias tid, alltså polka. Till det la man till ordet för godis som var gris i folkmun. Polkagrisarna är fortfarande ett populärt godis som många älskar. Nu för tiden finns det flera smaker att testa på, inte enbart den klassiska röd/vita sorten. Om du vill prova något annorlunda finns det bland annat saltlakrits, hallon, blåbär och kola.

Polkagrisfabriken

Bageriet bakar polkagrisar precis som grundaren Amalia Eriksson gjorde för mer än hundra år sedan. En tradition som lever vidare med andra ord. De äkta polkagrisarna ska endast ha fyra ingredienser, tillsammans med någon smaksättare om en annan sort ska göras. Det handlar om vatten, socker, pepparmyntsolja och ättika. I Gränna är det samma bageri som gör polkagrisarna än idag. Där kan man också få en guidad tur runt om i fabriken och se hur det går till. Där får man också lära sig mer om dess historia och se spännande fotografier om hur det såg ut förr.

Köpa polkagrisar

Den som vill kunna knapra i sig äkta polkagrisar kan såklart införskaffa sig färska sådana hos polkagriskokeriet i Gränna. Där möts man som besökare av en stor dos med nostalgi och rykande färska polkagrisar. Inte dumt om man har vägarna förbi, möjligtvis på rikstäckande E4:an. Man kan dessutom få baka sina egna polkagrisar, inte så dumt det heller. Den som gillar polkagris borde med andra ord besöka polkagrishuvudstaden för en oförglömlig upplevelse.

Visste du att man inte längre behöver bege sig till Gränna för att vill njuta av polkagrisar? Det räcker med att surfa runt på nätet för att finna det man är sugen på. Även Gränna polkagrisbageri har en webbshop på internet. Där kan man finna mycket smarrigt!