Så gör du dina egna polkagrisar

Om du är en riktig polkagrisfantast och vill kunna knapra i dig godsakerna så mycket du vill är det mycket enklare än du trodde. Du kan faktiskt göra dem enkelt hemma och låta ditt egna kök bli till ett kokeri.

Polkagrisar är ett populärt godis bland barn. Om det stundas för barnkalas hemma är det med andra ord ett perfekt alternativ för att göra besökarna extra glada.

Om du aldrig gjort polkagrisar förut behöver du inte vara rädd för att misslyckas. Läs igenom beskrivningen nedan så ska du se att du inom kort har mycket gott att äta. Det tar inte mer än 1 och ½ timme att tillaga dem själv. Värt att pröva på!

 

Tillbehören du behöver är:

  • En lagom stor gryta
  • Slev, degskrapa och kniv
  • Mått
  • En temperaturmätare
  • En lös marmorskiva för att snabbt kyla ner degen (finns att köpa på olika varuhus)
  • En kraftig sax
  • Eventuellt engångshandskar

Ingredienser:

  • 5 dl vatten
  • 1 kg socker
  • 1 och 1/5 tesked ättiksprit
  • Ungefär 25-30 droppar pepparmyntsolja
  • Röd hushållsfärg
  • Matolja till marmorskivan

Så här går du tillväga:

Börja med att mäta vatten och socker och tillsätt det i grytan. Låt det koka upp samtidigt som du rör om hela tiden för att undgå klumpar. Kolla också så att det inte kokar över, det är viktigt med en passande gryta. På sidan av ska du blanda ättikspriten med vatten. Tillsätt det sedan i grytan samtidigt som du rör om. Då ska det börja koka kraftigt och du ska inte använda lock. Du kan gärna mäta massan. Det ska koka i ungefär 30 minuter – tills det har uppnått 150 grader. Då är det klart. Stäng av plattan och låt den svalna gott inför nästa steg.

Ta fram marmorskivan och låt den bli inoljad av exempelvis raps- eller olivolja. Placera den kalla degen på marmorskivan och dela upp den i två lika delar. Färga den ena delen med röd färg och låt den andra delen vara som den är. Nu ska du tillsätta pepparmyntsoljan på degen. Sedan ska du forma degen. Du börjar att arbeta med den vita delen för att få in luft, vilket ger den en finare och mer skinande färg. Du kan gärna använda inoljade engångshandskar för att få ett bra grepp. Arbeta tills du känner att degen börjar bli seg och forma därefter till en tjock och avlång korv. Sätt samman den vita och den röda degen och dra ut dem och vrid om. Allt för att få ett jämnt mönster.

Nu kommer du till den slutliga fasen då du ska ta saxen och klippa i lika långa stänger. Välj själv hur långa du vill ha. Du kan också göra korta karameller om du så önskar. Det är viktigt att de får vila på en stor yta så att de inte fastnar i varandra. När de har svalnat ordentligt kan du antingen slå in dem i papper eller förvara dem i en glasskål eller i en plastpåse. Ät och njut!